nieuwsbrief

Schrijf je hier in

Vrijwilligersverzekering? Opgelet: nieuwe regeling sinds 1 april 2019

Iedere organisatie is verplicht om een verzekering af te sluiten voor haar vrijwilligers.
Organisaties die sporadisch vrijwilligers inschakelen bij activiteiten, kunnen een beroep doen op de gratis vrijwilligersverzekering, aangeboden door de Vlaamse overheid.

Vanaf 1 april 2019 wijzigen de erkenningsvoorwaarden, het reglement en de polis van de gratis vrijwilligersverzekering aangeboden door de Vlaamse Overheid. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en aan Nederlandstalige organisaties in Brussel.

Voor wie is de gratis vrijwilligersverzekering bedoeld?

Door de aanpassing aan de erkenningsvoorwaarden komen enkel feitelijke verenigingen en vzw’s zonder personeel nog in aanmerking.

  • vrijwilligersorganisaties met rechtspersoonlijkheid, zoals vzw’s
  • verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid (‘feitelijke verenigingen’), zoals een buurtcomité, een hobbyclub
  • verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid die deel uitmaken van een koepel(vereniging), voor zover de activiteiten die men organiseert niet opgenomen zijn in de verzekering van de koepel. Vraag na of je activiteit niet verzekerd is door de koepel. Bij een eventuele dubbele verzekering kan de gratis polis niet aangesproken worden.

Vzw’s en feitelijke verenigingen met personeel die momenteel nog gebruik maken van deze gratis verzekering moeten er dus voor zorgen dat ze hun vrijwilligers voor 1 april 2019 verzekeren met een eigen polis.

Wat dekt de verzekering?

De verzekering biedt dekking voor:

  • Burgerrechtelijke, buitencontractuele aansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Lichamelijke ongevallen

Meer info vind je hier.

Hoe werkt de verzekering?

Organisaties kunnen hun huidig erkenningsnummer nog gebruiken voor activiteiten die plaatsvinden tot en met 31 maart 2019. Nadien heb je een nieuw erkenningsnummer nodig. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk is momenteel bezig met het ontwikkelen van een tool waarmee je een nieuw erkenningsnummer kunt aanvragen en je je vrijwilligersactiviteiten kunt beheren.

Organisaties met een maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vragen vanaf 1 april hun erkenning aan bij het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk, niet meer bij de VGC. 

De nieuwe gratis vrijwilligersverzekering kan je aanvragen via www.gratisvrijwilligersverzekering.be.

Praktisch?

De nieuwe gratis vrijwilligersverzekering kan je aanvragen via www.gratisvrijwilligersverzekering.be.

Meer informatie over de gratis vrijwilligersverzekering vind je terug op de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Vragen over de vrijwilligersverzekering? Contacteer het Steunpunt via e-mail (verzekering@vsvw.be) of bel op werkdagen (behalve woensdag en vrijdag) tussen 9 en 17 uur naar 03/218 59 01.

Je vindt hier alle informatie, formaliteiten en documenten. Brusselse organisaties kunnen terecht op de site van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 

Open Source Services Do-it-yourself Ask An Expert
Over Scwitch Contact