In België is het voor particulieren mogelijk om een belastingvermindering (fiscaal voordeel) te krijgen voor giften aan bepaalde organisaties (‘erkende instellingen’), op voorwaarde dat de gift:
De belastingvermindering die de gever geniet, bedraagt 45% van het werkelijk gestorte en op het attest vermelde bedrag. Het gecumuleerde bedrag van de giften die iemand schenkt en waarvoor vermindering wordt verleend, mag nooit meer bedragen dan:
Volgende giften komen niet in aanmerking voor belastingvermindering:
Alleen giften aan erkende instellingen kunnen recht geven op een belastingvermindering. Het gaat om organisaties die ofwel uitdrukkelijk opgenomen zijn in de wet, ofwel erkend zijn door de minister van Financiën, ofwel erkend zijn bij koninklijk besluit.
Lijst met alle erkende instellingen (toestand 31 maart 2016) : http://financien.belgium.be/sites/default/files/downloads/116-lijst-instellingen-20160331.pdf
Meer informatie over belastingvermindering voor giften: http://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingvoordelen/giften
Een organisatie kan in principe alleen erkend worden als haar werkzaamheden uitsluitend gericht zijn op:
Voor culturele instellingen gelden volgende specifieke voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor erkenning:
Een strikte interpretatie van die regel zou tot gevolg hebben dat organisaties die activiteiten in verschillende domeinen verrichten, niet zouden kunnen worden erkend. Er kan echter in de volgende omstandigheden worden aanvaard dat een organisatie activiteiten verricht die betrekking hebben op verschillende domeinen.
Deze activiteiten moeten overwegend betrekking hebben op domeinen die, overeenkomstig de huidige bepalingen van het WIB 92 en het KB/WIB 92, afzonderlijk voor een erkenning in aanmerking komen. Met overwegend wordt bedoeld dat het aandeel van die erkenbare activiteiten ten minste 70% moet bedragen van het geheel van de activiteiten van de organisatie.
Een organisatie mag ook activiteiten verrichten die geen betrekking hebben op die domeinen, maar alleen in bijkomende orde en voor zover die activiteiten in het verlengde van de hoofdactiviteiten liggen. De bijkomende activiteiten worden beschouwd als “in het verlengde van de hoofdactiviteiten” als ze relevant zijn in het kader van de hoofdactiviteiten.
Om erkenning te krijgen moet een schriftelijke aanvraag ingediend worden bij de minister van Financiën. Bij goedkeuring wordt de erkenning voor een maximumperiode van ten hoogste 6 opeenvolgende kalenderjaren toegestaan. Na deze periode moet een hernieuwing aangevraagd worden.
Maximumperiode: 6 opeenvolgende kalenderjaren.
De toekenning kan op volgende manier over 3 achtereenvolgende erkenningen worden gespreid:
Vanuit de Contactgroep-giften bij de FOD Financiën werden een reeks knelpunten aangehaald in verband met de erkenning van organisaties om fiscale attesten uit te reiken.
(De Contactgroep bestaat uit vertegenwoordigers van organisaties uit de sectoren wetenschappelijk onderzoek, maatschappelijk welzijn en ontwikkelingssamenwerking, vertegenwoordigers van de voogdijdepartementen die bij de erkenning betrokken zijn, en vertegenwoordigers van de Federale overheidsdienst Financiën).
Op basis van de knelpunten werd een circulaire opgemaakt: ‘Procedure en voorwaarden voor de erkenning van instellingen die gemachtigd willen worden kwijtschriften uit te reiken voor giften in geld. – Nieuwe richtlijnen ter zake die hun oorsprong in de voorstellen van de Contactgroep – giften vinden.’
Zie: Circulaire giften
De Koning Boudewijnstichting heeft toelating om fiscale attesten uit te reiken voor giften die ze krijgt. Organisaties die zelf geen fiscale attesten kunnen uitreiken, kunnen via de KBS een schenkerskring of projectrekening opstarten.