nieuwsbrief

Schrijf je hier in

Eigen opbrengsten

De meeste organisaties halen een deel van hun inkomsten uit hun activiteiten, diensten en/of producten. VZW’s kunnen bijkomstig economische activiteiten ontwikkelen, Stichtingen kunnen dat quasi onbeperkt, en vennootschappen uiteraard helemaal onbeperkt.

Eigen activiteiten

Inkomgelden of inschrijvingsgelden voor publieksactiviteiten: vormingscursus, workshop, voorstelling, filmvertoning, tentoonstelling, concerten, debat, uitstap, bezoeken, eetfestijnen, fuiven, …

Verkoop diensten en producten

  • Inkomsten uit verkoop van producten: merchandising, publicaties, …
  • Inkomsten uit verkoop van diensten: onderzoekswerk, sprekers, advies, …

Horeca-activiteiten

Inkomsten uit bar, catering, restaurant,… 

Verhuur

  • Inkomsten uit verhuur infrastructuur: lokalen, vergaderruimte, parkeerplaatsen, garages,…
  • Inkomsten uit verhuur materiaal: beamer, materiaalkoffer, educatief materiaal, …

Abonnementen

Inkomsten uit abonnementen van eigen tijdschriften, activiteitenabonnement, …

Ontwikkelen verdienmodellen

Organisaties ontwikkelen op een creatieve wijze verdienmodellen. Ze gaan daarvoor soms allianties aan met bedrijven/overheden/andere organisaties, in een win-winsituatie.

Bijvoorbeeld:

  • EVA werkt samen met verschillende producenten van veggie voeding aan een mens- , dier- , en milieuvriendelijke samenleving.
  • BBL en Bostoen Group willen samenwerken om duurzaam en energiezuinig bouwen en wonen in Vlaanderen een groter draagvlak te geven en meer betaalbaar te maken.
  • Als Velt-lid krijg je korting in meer dan 30 tuincentra in Vlaanderen en Nederland…
  • Een aantal organisaties hebben een afspraak met Triodos Bank:
    Schenk de rente aan duurzame projecten. Wilt u de ontwikkeling van initiatieven extra ondersteunen? Bij Triodos Bank kunt u (een deel van) de rente wegschenken. Kies het project, de organisatie of de vereniging die u wilt steunen.

Oprichting winstgevende vehikels

VZW’s richten een aparte vennootschap op (vaak een een Coöperatie met Sociaal Oogmerk) waarin ze de commerciële activiteiten bundelen. De winst kan gebruikt worden voor de financiering van de werking van de VZW.

Cofinanciering / samenwerking

Door als organisatie een deel van de financiering voor een project in te brengen (cofinanciering) kunnen de overige vereiste middelen door andere partijen ingebracht worden.

Ook het deelnemen aan vormen van samenaankoop, kostendelend werken en shared services kunnen vanuit samenwerkingsverbanden.

Open Source Services Do-it-yourself Ask An Expert
Over Scwitch Contact