nieuwsbrief

Schrijf je hier in

Winstuitkering als onderscheid verenigingen/vennootschappen?

31-1-2017

En straks economische activiteiten mogelijk zonder beperking? Niet denkbeeldig.

Want het zijn twee voorstellen van minister van Justitie Koen Geens in zijn hervorming van het vennootschap- en verenigingsrecht.

In december ‘16 stelde de minister zijn ambitieuze hervormingen voor in ‘De sprong naar het recht van morgen’. Daarin gaat hij voor niet minder dan een modernisering van alle basiswetboeken. Inclusief het rechtspersonenrecht, de vennootschappen en verenigingen dus.

Doel: vereenvoudiging en scherpstelling van de vennootschapsvormen en rechtspersonen. Zoals gezegd zou het onderscheidend kenmerk van verenigingen ‘geen winstuitkering’ worden en zouden zij onbeperkt economische activiteiten mogen uitvoeren. Nog in onderzoek: de impact daarvan op onder andere de fiscale wetgeving en subsidieregels.

Andere belangrijke voorstellen: verenigingen zouden onder het faillissementsrecht vallen en daardoor bescherming kunnen zoeken tegen schuldeisers, en de vennootschap met sociaal oogmerk zou verdwijnen.

De hervorming is nog in een eerste fase, het gaat dus niet om finale teksten. Sociare en partners brengen momenteel de impact van de wijzigingen in kaart. Zij bepleiten aanpassingen die rechtdoen aan de grote verscheidenheid van de socioculturele sector en de draagkracht van de talrijke organisaties die steunen op vrijwilligers.

 

 

Reacties

Geef een reactie

Open Source Services Do-it-yourself Ask An Expert
Over Scwitch Contact