nieuwsbrief

Schrijf je hier in

Kleine vzw’s kunnen nog steeds jaarrekening gratis neerleggen

25-2-2022

De Raad van State heeft een aantal artikelen uit het KB van 29/04/2019, waarin werd aangegeven dat alle vzw’s hun jaarrekeningen (betalend) zouden moeten neerleggen bij de Nationale Bank, nietig verklaard.

 

Het koninklijk besluit van 29 april 2019 moest uitvoering geven aan het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). In een aantal artikelen uit dat KB (artikel 3:186 en volgende) werd bepaald dat alle vzw’s hun jaarrekeningen zouden moeten neerleggen bij de Nationale Bank van België (NBB). Dit zou betekenen dat ook kleine vzw’s, die voorheen gratis hun jaarrekeningen konden neerleggen bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank, nu zouden moeten betalen.

Unisoc, de werkgeverskoepel van Belgische socialprofitondernemingen, diende in 2019 een nietigverklaring tegen die artikelen bij de Raad van State in. Het koninklijk besluit ging tegen de wet in. Een eerder wetsontwerp uit februari 2019, dat het WVV zou wijzigen en de bepalingen in het KB legaal zou maken, werd namelijk nooit gestemd. Wettelijk was het dus nog steeds zo dat enkel grote vzw’s hun jaarrekeningen tegen betaling moeten neerleggen bij de NBB en dat kleine vzw’s de optie hebben om ze kosteloos neer te leggen bij de griffie.

Deze maand haalde Unisoc eindelijk hun slag thuis en werden de betwiste artikelen nietig verklaard. Kleine vzw’s kunnen dus ook in de toekomst hun jaarrekening neerleggen bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank en blijven gespaard van de (betalende) neerlegging bij de Nationale Bank.

Meer informatie over de (publicatie)verplichtingen van de boekhouding en jaarrekening vind je via onze website.

Reacties

Geef een reactie

Open Source Services Do-it-yourself Ask An Expert
Over Scwitch Contact