nieuwsbrief

Schrijf je hier in

Corona de socioculturele sectorkiller?

We zaten er niet op te wachten maar we zitten er wel mee.
Corona hakt er stevig in maar prikkelt onze sector ook. We schreven een stukje over coronaklieven, hoop en veel experimenten. En over de do’s en don’ts die je binnenkort op onze Scwitchblog kan lezen.

Corona hakt er stevig in

Blijkbaar was niemand er goed op voorbereid. Laat staan dat we de effecten en omvang van dit vieze virus met al zijn economische en maatschappelijke neveneffecten konden inschatten. Het was, zeker de eerste maand, constant plankgas geven, schakelen en remmen tegelijk. Onze motor raakte al snel stevig oververhit. Maar bleef gelukkig wel draaien. Ook al was het soms stationair. 

Niet dat er al echte cijfers zijn, maar economisch heeft deze crisis zeker zijn weerslag. Dat zal pijnlijk duidelijk zijn in de jaarverslagen en -rekeningen van 2020. En je kan er gif op innemen dat heel wat begrotingen ergens in september nog eens zullen worden bijgestuurd. Het kaasschaven zijn we al gewend, het coronaklieven komt er nu extra bij. 

De kabbelende versoepelingsgolven brengen weer wat hoop. Voor organisaties die normaal pieken in de zomermaanden. En voor organisaties die hun relance in september met bang hart voorbereiden. Die dreiging van de tweede golf, weet je wel.

Maar corona prikkelt ook 

Onze sector toont zich ook innovatief, impulsief en weerbaar. Problemen worden praktische oplossingen, vaak zelfs frisse vernieuwingen. We maken sprongen. Grote, kleine en digitale. We springen en experimenteren.

Waar we anders nog enkele jaren zouden worstelen uit koudwatervrees, gooien we ons nu in het bruisende innovatiebad. We merken dit niet enkel in onze eigen organisatie. Ook onze deelnemers, vrijwilligers en shareholders springen maar graag op de vernieuwingstrein. En dat maakt deze periode ook interessant. 

Zonder te veel met zware woorden en voorspellingen te zwaaien, binnen enkele jaren bekijken we dit coronajaar helemaal anders. Als we dan naar deze periode terugkijken, zien we waarschijnlijk alleen nog het stevige acceleratiemoment dat we vandaag beleven. 

Het blijft natuurlijk wroeten en zoeken, zoeken, zoeken. De steunpunten en belangenverdedigers werken zich uit de naad om de sector hierin te begeleiden. Met Scwitch focussen we op het ondersteunen van de zakelijke en organisatorische aspecten in de socioculturele sector. 

We doen dit trouwens niet alleen maar samen met de freelancers waar we mee samenwerken. De komende weken brengen we hun coronatips. Zakelijke, financiële en organisatorische do’s en don’ts via de Scwitchblog en de gebruikelijke sociale mediakanalen. 

Volg dus zeker de prikkelende Scwitch coronasaga op onze blog, LinkedIn, Twitter en Facebookpagina.

Reacties

Geef een reactie

Open Source Services Do-it-yourself Ask An Expert
Over Scwitch Contact